5.1.2013

"Ole itsellesi armollinen"

Itsesyytökset ovat osa joka päiväistä elämääni. Mitä olisin voinut tehdä toisin? Miksi en huomannut mitään? Missä kohden jokin meni pieleen? Miksi poika teki valintansa ja suostui sen ensimmäisen kannabistupakkansa polttamaan?
Tunnen olevani epäonnistunut ja huono äiti. Poika itse sanoo jatkuvasti, ettei syy ole meissä vanhemmissa. Hän sanoo, ettei olisi voinut koskaan parempia vanhempia toivoa ja saada. Rakastaa meitä ylikaiken ja kertoo saaneensa hyvän ja rakkaudellisen kotikasvatuksen. Miksi en pysty ottamaan noita lapseni sanoja sisääni, uskomaan niitä ja olemaan itselleni armollinen? Hyvä ystäväni sanoi juuri noin : Älä syytä itseäsi, ole itsellesi armollinen.

Luulen kuitenkin, että tämä on tyypillistä meille vanhemmille. Tiedän, ettei itsensä syyttely mitään auta ja järkikin sanoo, ettei asia automaattisesti ole vanhempien syytä. Nuoren elämään ja valintoihin vaikuttavat monet muutkin seikat, mm. hyvin vahvana kaverit. On helppoa sanoa, että nuori on ajautunut vääriin porukoihin, on ehkä ryhmäpaineen alla sortunut kokeilemaan huumeita, mutta silti...Silti sitä miettii miksi? Miksi se ei jäänyt kokeiluun? Mitä sellaista nuoren elämässä on, että hän tarvii päähänsä tuota huumeiden tuomaa mielihyvän tunnetta? Miksi "normaali elämä" ei riittänyt? Tuntuu, että taustalla täytyy olla jokin ongelma- masennus, murhe, huoli- johon helpotusta on haettu. Ja juuri tässä kohtaa on helppo syytellä itseään. Enkö tarjonnut pojan elämään tarpeeksi hyviä asioita? Miksi rakkauteni ei riittänyt?

"Ole itsellesi armollinen". Tuota hoen itselleni usein. Saan tuosta lauseesta voimia jatkaa taas eteenpäin. Päivä kerrallaan elämää.

Väliin mahtuu toki päiviä ja hetkiä, jolloin alakulo ja suru vaihtuvat raivoon, vihaan ja pettymykseen. Hirveää tunteiden vuoristorataa tämä elämä. Välillä tulee olo, että tahtoisi ravistella poikaa ja huutaa hänelle, että mitä helvettiä oikein ajattelet?? Eikö se aina ole ollut selvä asia, ettei huumeisiin kosketa?! Jos olet tuon tien valinnut, niin ok, omapahan on elämäsi! Muuta minne tahdot ja vedä huumeita vaikka lopun elämääsi jos sille tuntuu, en välitä!!

Mutta se ei olisi totta. Minä välitän. Minä rakastan.

9 kommenttia:

 1. Anonyymi5/1/13 22:39

  Koitin lähettää jo aikaisemmin kommettia mutta ilmeisesti pituutensa takia se ei mennyt lävitse.. kuitenkin kannabiksesta sen verran että päihteenä se on harmittomampi ja miedompi kuin alkoholi eikä aiheuta riippuvuuttakaan (alkoholin fyysiset vieroitusoireet=krapula). Ainoa miksi sinun pitäisi olla siitä huolissaan on se pointti että se on laitonta ja huumerekisteri on se mikä voi pilata pojan elämän. Jokatapauksessa voimia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi! Kannabiksen poltto aiheuttaa n. 10%:lle käyttäjistä riippuvuuden. Poikani on yksi heistä. Vierotusoireet ovat onneksi lievemmät kuin kovemmilla huumeilla, mutta niitäkin on: ärtymys, hikoilu, masentuneisuus. Näitä jatkunut nyt 2 päivää.

   Lisäksi pelko siitä, että samat tyypit jotka myyvät kannabista, myyvät paljon muitakin huumeita :(

   Poista
 2. Anonyymi5/1/13 22:45

  Pyytäisin, katso tämä dokumentti ilman ennakkoluuloja. Pidä mielessä että valheita mitä olet saattanut kuulla koulun valistuksessa on vaikea pyyhkiä. Spesialistitkin kuten psykologit ja lääkärit ovat kuuleet samat lorut kuin sinä eivätkä siksi omaa sen järkevämpää asennetta. Ainetta käyttäneet ovat ainoita jotka voivat sanoa mitään riippuvuudesta tms. Hamppue ei myöskään aiheuta suoraa mielihyvää.

  http://vimeo.com/14693765

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katson tuon dokumentin mielelläni!

   Poista
  2. "Hamppu ei myöskään aiheuta suoraa mielihyvää".
   Eli? Mitä se sinulle aiheuttaa?

   Kovin ovat yksilöllisiä nuo "etuudet" jotka kannabiksesta tulee. Ja riippuvuudesta puhuu oma poikani, hänellä on siitä kokemusta ja se riittää tiedoksi minulle.

   Ja koska näen nyt ne muutokset jotka päivittäinen polttelu on pojassa saanut aikaiseksi, en löydä yhtäkään puolustusta kyseiselle aineelle!

   Poista
 3. Anonyymi5/1/13 23:33

  Toinen anonyymi

  Tuskinpa jaksan katsoa lähes kahden tunnin leffaa jonka joku kannabiksen puolustaja randomina linkittää kommenttiin... ei nyt uponnut tuo info.
  Jos blogistin pojalla on vieroitusoireita, niin eiköhän sekin ole yksi "käyttäjän kokemus" asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Minulle on turha tulla sanomaan, ettei kannabis aiheuta riippuvuutta tai ettei siitä tule vierotusoireita.

   Poista
 4. Kiitos sanoistasi, voimia sulle ja pojallesi.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi5/8/13 09:38

  Miten niin sinulle on turha tulla sanomaan ettei aiheuta riippuvuutta ja vieroitusoireita? Oletko itse siinä tilassa?
  Luulen että nämä "vieroitusoireet" kireys, masentuneisuus, hikoilu, johdu lähinna tupakasta? Ja kuinka pitkä aika ekstaasin kokeilusta/käytöstä on? Siitähän masennusta tulee jo jopa yhden käyttökerran jälkeen.

  VastaaPoista